Workshop
Video/Tekst

Hoe maak ik mooie foto´s in de sneeuw?

6 Lessen None

Over deze training

We hebben het in de vorige les over belichting gehad in deze les gaan we het hebben over het licht zelf. En dan specifiek op het moment van fotograferen. Het licht is namelijk heel anders wanneer je 's ochtends vroeg een foto neemt, dan wanneer je dit midden op de dag doet. En het maakt ook een groot verschil of je in de schaduw staat of in de volle zon. 

Afhankelijk van het type licht waar je in fotografeert bepaal je dus je instellingen. Dit begint met de witbalans wat we eerder al uitgebreid besproken hebben. Maar de hoeveelheid licht die je hebt bepaald ook de ISO waarde die je kiest. Als je voldoende licht hebt wil je een zo laag mogelijk ISO getal gebruiken, dit geeft namelijk de beste kwaliteit foto (minste ruis). 

Wanneer er veel sneeuw ligt, zorgt dit ervoor dat alles lichter wordt. hier kun jij je voordeel mee doen met de ISO waarde. Dit zorgt er ook voor dat je in de meeste gevallen ook snellere sluitertijden kunt kiezen. Waardoor je snellere sluitertijden kunt kiezen bij actie fotografie.

Bovenstaande foto's zijn genomen aan het einde van de middag, waardoor het licht al iets zachter was en de zon scheen ook niet voluit. Wat een gunstig effect had.

Over het algemeen maakt heel vel zonlicht in de sneeuw het er namelijk niet gemakkelijker op. Bij fel licht heb je ook heftigere schaduwen, wat we liever niet zien in de fotografie.

Stel de zon schijnt wel fel en ik wil toch foto's gaan maken, welke instellingen kies ik dan om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen? Om te beginnen kun je weer een lage ISO waarde kiezen. En wanneer je in een automatische stand fotografeert stel je vervolgens de belichtingscompensatie op +1 tot +2 en vervolgens kun je beginnen met het maken van je foto's.

En wat als het heel bewolkt is of zelfs sneeuwt? In dat geval begin je door een wat hogere ISO waarde te kiezen, hoe hoog de ISO waarden moet zijn hangt af van hoe donker het is. Bij slecht weer kan het dus zijn dat je een redelijk hoge ISO waarde moet kiezen.

Vervolgens maak je een proef foto en kijk je naar het resultaat. Op je display, maar vooral ook op je histogram. Is de sneeuw wit en klopt dit ook met wat je op je histogram ziet dan zit je goed. Wordt de sneeuw te grijs, dan zal je met de belichtingscompensatie nog wat moeten overbelichten.

Lees meer

Structuur training

Sneeuw fotografie

Welkom

Super leuk dat je deze online training hebt aangeschaft! In deze training ga ik je leren hoe je mooie foto's maakt in de sneeuw.

Sneeuw fotografie

Witbalans

De witbalans die je op je camera instelt vertelt je camera in welke kleurtemperatuur je aan het fotograferen bent en hoe hij de kleur wit moet zien.

Sneeuw fotografie

Belichting

Sneeuw fotografie

Licht

Sneeuw fotografie

Compositie

Sneeuw fotografie

Nabewerking

Pen